donderdag 18 januari 2018

Politiek versus verlichting

Politiek richt zich voornamelijk op de massa. Politieke leiders en partijen worden gekozen door een veelheid van mensen. Politiek gelooft in de beheersing van de massa, door: rechten, plichten en straffen. Daarbij worden rechters, psychiaters (medicijnen), politie en het leger ingezet.
Zelfkennis wordt niet geleerd op onze scholen. Je wordt klaar gestoomd om een van de schakels te worden in de samenleving. Dat deze democratisch is of niet. Alle kennis op scholen staat in dienst van de samenleving. Of dat nu deze christelijke, islamitisch, communistisch,... is!
Je dient je aan te passen! Wie te veel uit de toon valt wordt opgesloten. Dat gebeurt bijvoorbeeld in Rusland, Noord-Korea,… Ook worden enorm veel christenen vervolgd, zoals in Afghanistan, SomaliĆ«,  Iran,…
In Nederland word je gedwongen belasting te betalen voor alles en nog wat. Dat je nu wel of niet – bijvoorbeeld - in het leger gelooft, doet er niet aan toe. Er gaan simpelweg vele miljoenen naar defensie. Wie zijn belasting niet betaalt, krijgt het aan de stok met de Nederlandse staat, die over diverse machtsmiddelen beschikt!
Als de samenleving werkelijk een afspiegeling is van onze innerlijke staat, krijgt de politiek nimmer haar zin. Wat de vrede in de wereld betreft. En dat bewijs zie je terug in de wereldgeschiedenis toe nu toe!
Geld is de nieuwe godheid. En iedereen lijkt deze godheid te dienen. Ook de zogenaamde onafhankelijke wetenschap. Bijna iedereen in de samenleving wil simpelweg macht en of geld hebben. Meer en meer…
Vijfentwintighonderd jaar geleden leerde Gautama de Boeddha verlichting, vijfhonderd jaar later Jezus. Beiden zeiden: Haat wordt nimmer door haat verdreven. En deze mensen praktiseerden dat ook. Zij hadden de liefde gerealiseerd in zichzelf. En zij hadden geen politieke ambities! Zowel de Boeddha als de Christus zeiden dat wij het licht zijn in de wereld. Na hen kwamen nog vele andere leraren met zo’n boodschap. Hun boodschap is subtiel omdat ie via de enkeling gaat.
Zelfkennis of verlichting is geen een of andere theorie.
Wie gelooft in politiek heeft duidelijk nog niet echt zichzelf leren kennen.
Politiek kan alleen werken als het in dienst komt van mensen en niet over haar wil heersen. Zoals Jezus ook over de sabbat zei: De sabbat is er voor de mens en niet de mens voor de sabbat. Dat kun je ook zeggen over het verstand,…
Als liefde niet wordt gezien en gerealiseerd als de bron van iedere grote verandering, missen we met zijn allen de boot. Veranderen samenlevingen niet echt tot op de bodem en blijft angst regeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten